Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Θερμόμετρο Beckmann


Τι είναι το θερμόμετρο Beckmann;

Είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετράει μικρές διαφορές θερμοκρασίας, αλλά όχι απόλυτες τιμές θερμοκρασίας.

Θερμόμετρο Beckmann Αν το κοιτάξεις από απόσταση, μοιάζει με ένα υπερμέγεθες κανονικό θερμόμετρο. Το μήκος του είναι συνήθως 40-50 cm και η κλίμακα θερμοκρασίας συνήθως καλύπτει περίπου 5°C και διαιρείται σε εκατοστά του βαθμού. Με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθούν αλλαγές θερμοκρασίας μέχρι και 0,001°C.

Η ιδιορρυθμία του θερμομέτρου αυτού βρίσκεται στο σχεδιασμό του και συγκεκριμένα στη δεξαμενή που βρίσκεται στο πάνω μέρος του σωλήνα, μέσω της οποίας η ποσότητα του υδραργύρου στη λάμπα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ώστε το όργανο να μπορεί να μετρήσει διαφορές θερμοκρασίας σε υψηλές και χαμηλές τιμές θερμοκρασίας.


Ποιος εφηύρε το θερμόμετρο Beckmann;

Ο Ernst Otto Beckmann, ένας Γερμανός χημικός, εφηύρε αυτό το "ευαίσθητο" θερμόμετρο υδραργύρου το 1905, για να το χρησιμοποιήσει στις μετρήσεις του για διάφορες φυσικοχημικές ιδιότητες.

Η δυνατότητα να μετράει τόσο μικρές διαφορές θερμοκρασίας του έδωσε τη δυνατότητα να εξερευνήσει συστήματα που, πριν από την εφεύρεση του θερμομέτρου αυτού, ήταν αδιανόητο.


Οι χρήσεις του θερμομέτρου Beckmann

Το θερμόμετρο Beckmann χρησιμοποιούνταν συνήθως στα εργαστήρια για τη θερμιδομετρία, αλλά σιγά σιγά η χρήση του μειώθηκε.

Σήμερα έχει αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα.Πηγές εικόνων και κειμένων

http://en.wikipedia.org/wiki/Beckmann_thermometer
http://www.rsc.org/chemistryworld/Issues/2007/December/ClassicKitBeckmannThermometer.asp
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Beckmann+Thermometer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου