Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ακουστικά


Πώς ήταν και πού χρησιμοποιούνταν τα πρώτα ακουστικά;

Παλιά ακουστικά
Παλιά ακουστικά
Τα πρώτα ακουστικά χρησιμοποιήθηκαν από το ναυτικό των ΗΠΑ και από τα τηλεφωνικά κέντρα. Ήταν ογκώδη και αποτελούνταν από κινούμενους μετατροπείς σιδήρου. Ο ήχος μεταφερόταν σε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές με τη μορφή ηλεκτρικών παλμών, κάνοντας τους μετατροπείς σιδήρου να κινούνται στον τελικό προορισμό, μεταδίδοντας έτσι τον ήχο. Η απόκριση συχνότητας στα ακουστικά με μετατροπείς σιδήρου ήταν κακή, αλλά τα λόγια ήταν αναγνωρίσιμα. Τα ακουστικά με μετατροπείς σιδήρου είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν από τη βιομηχανία του ραδιοφώνου, όπου έμειναν σταθερά μέχρι το 1950. Τα ακουστικά με μετατροπείς σιδήρου ήταν μεγάλα και δεν προσαρμόζονταν εύκολα και αυτό ήταν τόσο δυσάρεστο, που έκανε εύκολη την αντικατάστασή τους όταν το στερεοφωνικό έγινε η κυρίαρχη μορφή του ηλεκτρονικού ήχου.

Η γερμανική εταιρεία Beyerdynamic, η οποία κατασκεύαζε εξοπλισμό ήχου άρχισε να εμπορεύεται μια σειρά δυναμικών ακουστικών για να χρησιμοποιούνται από το κοινό στη δεκαετία του 1930 και συγκεκριμένα το 1937.



Τα πρώτα στερεοφωνικά ακουστικά

Το 1958, ο John C. Koss, ένας μουσικός της τζαζ, εφηύρε τα πρώτα στερεοφωνικά ακουστικά, σχεδιασμένα για τους ακροατές, για να μπορούν να απολαύσουν τους μοντέρνους στερεοφωνικούς δίσκους στο σπίτι. Μαζί με έναν μηχανικό που ονομαζόταν Martin Lange είχε εφεύρει ένα σύστημα ήχου, μια φορητή συσκευή φωνογράφου με ηχεία και είχε συμπεριλάβει ένα ιδιωτικό διακόπτη που επέτρεπε στο χρήστη να ακούει στερεοφωνικά. Έκαναν επίδειξη της συσκευής στο Wisconsin το 1958 και παρόλο που κανείς δεν ενδιαφερόταν για την ίδια τη συσκευή, αγάπησαν τα ακουστικά. Τα πρώτα μοντέλα ήταν λίγο μεγαλύτερα από μικροσκοπικά ηχεία, τα οποία καλύπτονταν από χαρτόνι και συγκρατούνταν με μια στρατιωτική κορδέλα, αλλά οι μετατροπείς σιδήρου αντικαταστάθηκαν από πλαστικούς κώνους Τα στερεοφωνικά ακουστικά του Koss παρείχαν ένα πλήρες φάσμα για χαμηλές και υψηλές νότες και στερεοφωνική απόδοση με διαφορετικά σήματα στα δεξιά και αριστερά αυτιά μιμούμενα μια αίθουσα συναυλιών. Από τότε έχουν παραχθεί πολλές παραλλαγές τς αρχικής ιδέας, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων ακουστικών που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Koss κατασκευάζει και πωλεί ακουστικά ακόμα και σήμερα.


Σύγχρονα ακουστικά

Ακουστικά για Walkman
Ακουστικά για Walkman
Το 1979, η Sony έφερε το πρώτο Walkman, μια φορητή συσκευή μουσικής που μπορούσες να τη μεταφέρεις μαζί σου για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πρώτα μοντέλα ήρθαν με δύο μίνι υποδοχές που επέτρεπαν σε δύο ανθρώπους να ακούνε την ίδια κασέτα ταυτόχρονα. Τα στερεοφωνικά ακουστικά εξελιχθηκαν ώστε να γίνουν μικρότερα. Ο τελείως κλειστός κυκλικός σχεδιασμός των ακουστικών άλλαξε και αντικαταστάθηκε από μια υπερ-ακουστική σχεδίαση που καθόταν ελαφρά πάνω από τα αυτιά, με μόνο μια μικρή επένδυση αφρώδους υλικού για την προστασία των αυτιών.

Ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί
Ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί
Στη δεκαετία του 1990, ήρθε στο φως τα μικρά ακουστικά που χωράνε μέσα στο αυτί, αντί να κάθονται πάνω του, τα οποία είναι πολύ εύχρηστα και πλέον πολύ κοινά στο εμπόριο.









Πηγές εικόνων και κειμένων
The Guardian  |  BRIGHT HUB  |  Brandes_Superior_Matched_Tone_c._1919-21.jpg - Photo from Wikipedia  |  Earphones_BW_2011-12-10_15-49-08.JPG - Photo from Wikipedia  |  InEarMonitors.jpg - Photo from Wikipedia








Για περισσότερα ακουστικά, πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου