Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Μπιντές


Τι είναι ο μπιντές;

Ο μπιντές είναι μια συσκευή για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων και προέρχεται από μια γαλλική λέξη για πόνυ. Η ετυμολογία προέρχεται από την αντίληψη ότι κάποιος "ιππεύει" έναν μπιντέ όπως ιππεύει και ένα πόνυ.


Πότε και από ποιόν ανακαλύφθηκε ο μπιντές;

Ο μπιντές φαίνεται ότι ήταν μια εφεύρεση Γάλλων κατασκευαστών επίπλων στα τέλη του 17ου αιώνα, αν και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και οι εφευρέτες του δεν είναι γνωστοί. Λέγεται ότι εφευρέτης του είναι ο Christophe Des Rosiers, επιπλοποιός για τη γαλλική βασιλική οικογένεια, αλλά και ο Marc Andre Jacoud επίσης φημολογείται ότι ήταν ο εφευρέτης.


Η πορεία του μπιντέ στην ιστορία

Μπιντές του 18ου αιώνα
Μπιντές του 18ου αιώνα
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο μπιντέ είναι το 1710 στην Ιταλία. Αρχικά ο μπιντές ήταν απλά ένα μπολ που καθόσουν πάνω του οκλαδόν και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ξεχωριστή πορσελάνινη τουαλέτα με βρύσες, αλλά και πάλι έπρεπε να καθίσεις οκλαδόν ή με ανοιχτά πόδια. Στα μέσα του 1900 Αμερικανοί κατασκευαστές τουαλέτας βελτίωσαν τα υδραυλικά και έτσι ο μπιντές, ως πορσελάνινη συσκευή μπάνιου, μετακινήθηκε από την κρεβατοκάμαρα στο μπάνιο. Παρόλ' αυτά η αμερικανική κουλτούρα δεν υιοθέτησε την αλλαγή αυτή, γι' αυτό ως επί το πλείστον ο μπιντές εξαγόταν σε άλλες χώρες.


Οι σύγχρονοι μπιντέδες

Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Το 1980 έγινε η εισαγωγή του ηλεκτρονικού μπιντέ από την Ιαπωνία, γνωστός και ως TOTO Washlet, ο οποίος συνδέεται με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τουαλέτας και είναι ιδανικός για μπάνια που δεν έχουν πολύ χώρο για ξεχωριστή τουαλέτα και μπιντέ.


Πηγές εικόνων και κειμένων
http://bidets.info-site.biz/history.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Bidet
http://en.wikipedia.org/wiki/File:18th_century_bidet.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bidet_Ego_Kolo.jpgΓια περισσότερους μπιντέδες, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου