Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μπιντές


Τι είναι ο μπιντές;

Ο μπιντές είναι μια συσκευή για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων και προέρχεται από μια γαλλική λέξη για πόνυ. Η ετυμολογία προέρχεται από την αντίληψη ότι κάποιος "ιππεύει" έναν μπιντέ όπως ιππεύει και ένα πόνυ.


Πότε και από ποιον ανακαλύφθηκε ο μπιντές;

Ο μπιντές φαίνεται ότι ήταν μια εφεύρεση Γάλλων κατασκευαστών επίπλων στα τέλη του 17ου αιώνα, αν και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και οι εφευρέτες του δεν είναι γνωστοί. Λέγεται ότι εφευρέτης του είναι ο Christophe Des Rosiers, επιπλοποιός για τη γαλλική βασιλική οικογένεια, αλλά και ο Marc Andre Jacoud επίσης φημολογείται ότι ήταν ο εφευρέτης.


Η πορεία του μπιντέ στην ιστορία

Μπιντές του 18ου αιώνα
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο μπιντέ είναι το 1710 στην Ιταλία. Αρχικά ο μπιντές ήταν απλά ένα μπολ που καθόσουν πάνω του οκλαδόν και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ξεχωριστή πορσελάνινη τουαλέτα με βρύσες, αλλά και πάλι έπρεπε να καθίσεις οκλαδόν ή με ανοιχτά πόδια. Στα μέσα του 1900 Αμερικανοί κατασκευαστές τουαλέτας βελτίωσαν τα υδραυλικά και έτσι ο μπιντές, ως πορσελάνινη συσκευή μπάνιου, μετακινήθηκε από την κρεβατοκάμαρα στο μπάνιο. Παρόλ' αυτά η αμερικανική κουλτούρα δεν υιοθέτησε την αλλαγή αυτή, γι' αυτό ως επί το πλείστον ο μπιντές εξαγόταν σε άλλες χώρες.







Οι σύγχρονοι μπιντέδες

Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Το 1980 έγινε η εισαγωγή του ηλεκτρονικού μπιντέ από την Ιαπωνία, γνωστός και ως TOTO Washlet, ο οποίος συνδέεται με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τουαλέτας και είναι ιδανικός για μπάνια που δεν έχουν πολύ χώρο για ξεχωριστή τουαλέτα και μπιντέ.







Πηγές εικόνων και κειμένων
Wikipedia  |  Photo from Home Things Past  |  Bidet_Ego_Kolo.jpg - Photo from Wikipedia






Πατήστε εδώ για να δείτε τα προστιθέμενα μπιντέ.

 

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ, Η ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ. Γιατί η ουρολοίμωξη προσβάλει κυρίως τις γυναίκες; Ο λόγος είναι ότι τα ουρογεννητικά όργανα στις γυναίκες, που όχι μόνο είναι δίπλα στον πρωκτό, που είναι το κέντρο και η πηγή των μικροβίων, είναι εντελώς απροστάτευτα, σε αντίθεση με τους άντρες, στην μεταφορά μικροβίων. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για σκούπισμα το χαρτί τουαλέτας, αλλά και τα υγρά χαρτο-μάντηλα, επειδή ο καθαρισμός είναι ατελής. Τα υπολείμματα των κοπράνων, γρήγορα στεγνώνουν , εξαερώνονται και κατακλύζουν τα γυναικεία ουρογεννητικά όργανα , αλλά και όλα τα αντικείμενα του σπιτιού.
    Η λύση είναι μία. Το KO BIDET (KO ΜΠΙΝΤΕ) για τις γυναίκες πρώτα , αλλά και τους άντρες, αφού είναι μέρος του φrαύλου κύκλου. Mε τον ενιαίο, ισχυρό (αλλά ρυθμιζόμενο) ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ του πίδακα νερού, που δρα στην αυστηρά περιορισμένη περιοχή του σώματος, είναι 100% αποτελεσματικό ως προς την καθαριότητα του χώρου. Έτσι η θεραπεία με τα φάρμακα θα είναι αποτελεσματική, αφού θα σταματήσει η ανατροφοδότηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή