Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Οδοντόβουρτσα






Τι είναι η οδοντόβουρτσα;

Οδοντόβουρτσα
Σύγχρονες οδοντόβουρτσες
Η οδοντόβουρτσα είναι ένα εργαλείο υγιεινής του στόματος που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων. Οι οδοντόβουρτσες είναι διαθέσιμες σε διαφορετικές υφές της τρίχας, σε διαφορετικά μεγέθη και μορφές. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν μια οδοντόβουρτσα με την ένδειξη "μαλακιά", αφού οι οδοντόβουρτσες που έχουν σκληρές τρίχες μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσουν τα ούλα. Οι οδοντόβουρτσες είναι συνήθως κατασκευασμένες από συνθετικές ίνες, αν και μερικές φορές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τρίχες ζώων.


Οι πρώτες οδοντόβουρτσες

Οι πρώτοι που μερίμνησαν για την υγιεινή των δοντιών τους ήταν οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι, που χρησιμοποιούσαν υγρή σκλήθρα για να τα τρίβουν. Γνωρίζουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, καθάριζαν τα δόντια τους με μια πάστα που προέρχονταν από την ανάμειξη με νερό μιας σκόνης από οπλή βοδιών, μύρο, τσόφλι από αυγό και ελαφρόπετρα. Η εφαρμογή της πάστας γινόταν με το δάκτυλο στα δόντια.


Η οδοντόβουρτσα στην Κίνα

Γύρω στο 1600 π.Χ. οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ένα ξυλαράκι από αρωματικό δέντρο, το οποίο μασούσαν. Αυτό καθάριζε τα δόντια, φρεσκάροντας παράλληλα την αναπνοή. Στα μέσα του 16ου αιώνα οι Κινέζοι έκαναν ένα βήμα παραπέρα, στερεώνοντας τις σκληρές τρίχες από το σβέρκο των γουρουνιών σε μια λαβή από κόκαλο ή μπαμπού.

Οδοντόβουρτσα από κλαδί δέντρου.
Οδοντόβουρτσα από κλαδί δέντρου. Οι άνθρωποι μασούσαν την άκρη μέχρι να ελευθερωθούν οι ίνες του φυτού



Οδοντόβουρτσες από ελεφαντόδοντο και τρίχες αλόγου

Οι Κινέζοι μοναχοί δημιούργησαν και την πρώτη πραγματική βούρτσα με τρίχες από ουρές αλόγων, το 1223 μ.Χ., για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Με τον καιρό χρησιμοποιήθηκαν και τρίχες από άλλα ζώα. Ταυτόχρονα στη Δύση ξεκίνησαν να φτιάχνονται οδοντογλυφίδες από φτερά χήνας ή ημιπολύτιμα μέταλλα όπως ασήμι και χαλκός.


Η πρώτη γραπτή αναφορά της οδοντόβουρτσας

Το 1690 εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη οδοντόβουρτσα σε γραπτό κείμενο, στην αυτοβιογραφία κάποιου Anthony Wood που έγραψε πως "αγόρασε μια οδοντόβουρτσα" από έναν άλλο άνδρα. Πιθανότατα οι οδοντόβουρτσες χρησιμοποιούνταν ήδη για κάποιο καιρό, αλλά αυτή είναι η πρώτη γραπτή αναφορά στο θέμα, ενώ είναι βέβαιο πως οι οδοντόβουρτσες αποτελούσαν ακόμη προνόμιο των εύπορων ανθρώπων.


Η πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής παραγωγής

Το 1780 ο William Addis, έφτιαξε την πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής παραγωγής μόλις αποφυλακίστηκε. Δέκα χρόνια νωρίτερα και ενώ ήταν τρόφιμος, προσπαθώντας να καθαρίσει τα δόντια του πήρε ένα μικρό κόκκαλο που περίσσεψε από το φαγητό του, άνοιξε πάνω του μικρές τρύπες και μέσα από αυτές πέρασε τρίχες, κατασκευάζοντας έτσι μια οδοντόβουρτσα. Όταν απελευθερώθηκε δημιούργησε μια επιχείρηση από την οποία έγινε πολύ πλούσιος (η εταιρία του, που λέγεται τώρα Wisdom Toothbrushes, υπάρχει μέχρι και σήμερα), αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμη πως οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα ανάγκης και ευρηματικότητας.


Οδοντόβουρτσα από τρίχες αλόγου που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από το Ναπολέοντα


Η πρώτη πατέντα για οδοντόβουρτσα

Το 1857 δόθηκε η πρώτη πατέντα για οδοντόβουρτσα στην Αμερική στον H.N Wadsworth ενώ για πρώτη φορά η οδοντόβουρτσα μπαίνει σε κουτάκι το 1885 από την εταιρία Florence Manufacturing.


Η σύχρονη μορφή της οδοντόβουρτσας

Την πιο σύγχρονη μορφή της η οδοντόβουρτσα την παίρνει μετά το 1937 όταν ανακαλύπτεται το νάιλον. Αμέσως, οι φυσικές τρίχες της οδοντόβουρτσας αντικαταστάθηκαν από τις νάιλον.

Η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η Broxodent, εφευρέθηκε στην Ελβετία το 1954. Σήμερα, το νάιλον χρησιμοποιείται ευρέως για τις τρίχες και οι λαβές είναι συνήθως φτιαγμένες από θερμοπλαστικό υλικό.







Για περισσότερες οδοντόβουρτσες, πατήστε εδώ





Πηγές εικόνων και κειμένων
SCIENCE ILLUSTRATED  |  planitikos.gr  |  Wikipedia  |  Toothbrush_x3_20050716_002.jpg - Photo from Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου