Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πιπίλα


Πότε ανακαλύφθηκε η πιπίλα;

"Παρηγορητής μωρού"
"Παρηγορητής μωρού"
Η πρώτη πιπίλα ήταν στην πραγματικότητα ένα στάχυ καλαμποκιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη σύζυγο ενός αγρότη στην Αγγλία το 1680 για να ηρεμήσει ένα μωρό. Ανακάλυψε τότε πως το στάχυ καλαμποκιού ήταν ένα ωραίο αντικατάστατο της θηλής της μητέρας και πως βοήθησε το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.

Η πορεία της πιπίλας

Η σύγχρονη μορφή της πιπίλας έφτασε γύρω στο έτος 1900 από μία εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την πρώτη πιπίλα. Η πιπίλα για πρώτη φορά κατοχυρώθηκε ως "παρηγορητής μωρού".

Σύγχρονη πιπίλα
Σύγχρονη πιπίλα
Οι πρώτες πιπίλες είχαν κατασκευαστεί με μια επιλογή από μαύρο, καφέ ή λευκό καουτσούκ, αν και το λευκό καουτσούκ περιείχε ένα ορισμένο ποσό μολύβδου. Το 1935, η ονομασία Binky χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εμπορικό σήμα για τις πιπίλες και άλλα προϊόντα μωρών και σήμερα ανήκει στην Playtex Products, Inc ως εμπορικό σήμα στις ΗΠΑ (και σε ορισμένες άλλες χώρες).




Πηγές εικόνων και κειμένων

Wikipedia  |  hBaby_Comforter_1900.jpg - Photo from Wikipedia  |  Schnuller.JPG - Photo from Wikipedia










Για περισσότερες πιπίλες, πατήστε εδώ.



Μπιντές


Τι είναι ο μπιντές;

Ο μπιντές είναι μια συσκευή για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων και προέρχεται από μια γαλλική λέξη για πόνυ. Η ετυμολογία προέρχεται από την αντίληψη ότι κάποιος "ιππεύει" έναν μπιντέ όπως ιππεύει και ένα πόνυ.


Πότε και από ποιον ανακαλύφθηκε ο μπιντές;

Ο μπιντές φαίνεται ότι ήταν μια εφεύρεση Γάλλων κατασκευαστών επίπλων στα τέλη του 17ου αιώνα, αν και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και οι εφευρέτες του δεν είναι γνωστοί. Λέγεται ότι εφευρέτης του είναι ο Christophe Des Rosiers, επιπλοποιός για τη γαλλική βασιλική οικογένεια, αλλά και ο Marc Andre Jacoud επίσης φημολογείται ότι ήταν ο εφευρέτης.


Η πορεία του μπιντέ στην ιστορία

Μπιντές του 18ου αιώνα
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο μπιντέ είναι το 1710 στην Ιταλία. Αρχικά ο μπιντές ήταν απλά ένα μπολ που καθόσουν πάνω του οκλαδόν και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ξεχωριστή πορσελάνινη τουαλέτα με βρύσες, αλλά και πάλι έπρεπε να καθίσεις οκλαδόν ή με ανοιχτά πόδια. Στα μέσα του 1900 Αμερικανοί κατασκευαστές τουαλέτας βελτίωσαν τα υδραυλικά και έτσι ο μπιντές, ως πορσελάνινη συσκευή μπάνιου, μετακινήθηκε από την κρεβατοκάμαρα στο μπάνιο. Παρόλ' αυτά η αμερικανική κουλτούρα δεν υιοθέτησε την αλλαγή αυτή, γι' αυτό ως επί το πλείστον ο μπιντές εξαγόταν σε άλλες χώρες.







Οι σύγχρονοι μπιντέδες

Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Τουαλέτα (αριστερά) και μπιντές (δεξιά)
Το 1980 έγινε η εισαγωγή του ηλεκτρονικού μπιντέ από την Ιαπωνία, γνωστός και ως TOTO Washlet, ο οποίος συνδέεται με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τουαλέτας και είναι ιδανικός για μπάνια που δεν έχουν πολύ χώρο για ξεχωριστή τουαλέτα και μπιντέ.







Πηγές εικόνων και κειμένων
Wikipedia  |  Photo from Home Things Past  |  Bidet_Ego_Kolo.jpg - Photo from Wikipedia






Πατήστε εδώ για να δείτε τα προστιθέμενα μπιντέ.

 

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αεροπλάστ


Τι είναι το αεροπλάστ;


Το αεροπλάστ είναι ένα διαφανές περιτύλιγμα με φουσκάλες που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία εύθραυστων αντικειμένων, συνήθως σε περίπτωση μεταφοράς.


Αεροπλάστ

Πότε και από ποιον εφευρέθηκε;

Το 1957 δύο εφευρέτες, ο Άλφρεντ Φίλντινγκ (Alfred Fielding) και ο Μάρκ Σαβάν (Marc Chavannes) προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη πλαστική ταπετσαρία. Αν και η ιδέα ήταν μια αποτυχία, ανακάλυψαν ότι η “αποτυχία” αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό συσκευασίας. Σήμερα, η Sealed Air Corporation, η εταιρεία που ίδρυσαν οι δύο άνδρες το 1960, έχει ετήσια έσοδα πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.






Πηγές εικόνων και κειμένων
bizfluent  |  Wikipedia  |  Bubble+Wrap.jpg



Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως φτιάχνεται το αεροπλάστ.










Για περισσότερα αεροπλάστ, πατήστε εδώ.


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ψαλίδι


Πότε εμφανίστηκε το ψαλίδι;

Ψαλίδι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού (1750-1500 π.Χ.)
Ψαλίδι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού (1750-1500 π.Χ.)
Οι πρώτες συσκευές που μπορεί να περιγραφούν ως ψαλίδια πιθανότατα κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο γύρω στο 1500 π.Χ.. Οι συσκευές αυτές αποτελούνταν από ένα μόνο κομμάτι χαλκού που σχημάτιζε το σχήμα του αγγλικού γράμματος U. Τα άκρα του U ήταν ακονισμένα σαν μαχαίρια και η καμπύλη του ενεργούσε ως ελατήριο, έτσι ώστε οι λεπίδες να απομακρύνονται μεταξύ τους μετά από κάθε κοπή. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι λεπίδες δεν είχαν σχεδιαστεί για να διασταυρώνονται, πράγμα που δεν θα τις έκανε ιδιαίτερα αποτελεσματικές.


Εφεύρεση του ψαλιδιού με σταυρωτές λεπίδες

Τα ψαλίδια με σταυρωτές λεπίδες εφευρέθηκαν γύρω στο 100 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, παρόλο που η μορφή τους ακολούθησε το αιγυπτιακό σχέδιο, έτσι που να μοιάζουν με τις ψαλίδες που χρησιμοποιούνται από τους πιο σύγχρονους κουρείς προβάτων και κηπουρούς. Παρεμπιπτόντως, η διαφορά μεταξύ του ψαλιδιού και της ψαλίδας είναι βασικά στο μέγεθος. Τα ψαλίδια με λάμα μεγαλύτερη των 15 εκατοστών συνήθως αναφέρονται ως ψαλίδες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν σίδηρο, το οποίο ήταν λιγότερο εύθραυστο από το χαλκό.


Εφεύρεση του σύγχρονου ψαλιδιού

Η εφεύρεση του σύγχρονου ψαλιδιού, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κεντρικό άξονα για να συνενώνει τις δύο λεπίδες, φαίνεται να έγινε κάποια στιγμή πριν από τον 6ο αιώνα, όπως έχει περιγραφεί από τον Ισίδωρο της Σεβίλλης, σαν εργαλείο που χρησιμοποιούταν από τους κουρείς. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι Ρωμαίοι είχαν εκδηλώσει αυτή την εξέλιξη.


Η πορεία του ψαλιδιού

Ένα τεράστιο βήμα για την τελειοποίηση των ψαλιδιών έγινε το 1761 με το Βρετανό Ρόμπερτ Χέντσλιφ (Robert Hinchliffe) να κατασκευάζει το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα.

Ψαλίδι Fiskars
Ψαλίδι Fiskars
Σε τμήμα της Σουηδίας (στη σημερινή Φιλανδία) το 1649 άρχισε να λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής ψαλιδιών, μεταξύ Ελσίνκι και Τουρκού, στο χωριό Fiskars. Το 1830 ο νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε να κατασκευάσει μαχαιροπίρουνα και, μεταξύ άλλων, κατασκεύασε και ψαλίδια με την εμπορική ονομασία Fiskars. Ο ομώνυμος οργανισμός εισήγαγε νέες μεθόδους για την κατασκευή ψαλιδιών το 1967.





Πηγές εικόνων και κειμένων
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  |  Skalm_2.JPG - Photo from Wikipedia  |  Photo from http://www.ancient-egypt.co.uk













Για περισσότερα ψαλίδια, πατήστε εδώ.